Dyrestell, Sikkerhet
Ikke flått med flott!
Den er liten, ekkel og plagsom, og den kan utgjøre stor fare for både mennesker og dyr. Vi snakker selvsagt om flåtten, det blodsugende lille krypet som sitter og lurer i busker og gress.
Flåtten kryper raskt og kan bite seg fast på de fleste steder, men som oftest på steder med tynn hud. Vær ekstra oppmerksom på flått på hundens ører og hals, der liker den seg ekstra godt.
Det er stor variasjon i størrelsen på flåtten. Det er ikke bare de store og voksne flåttene som biter seg fast og suger blod, det er faktisk mer vanlig at nymfer gjør det. Disse er små og kan være vanskelige å oppdage. Har du hund med svart eller mørk brun pels, må du være påpasselig med å undersøke pelsen ekstra nøye.
Kan hunden min få borreliose?
Ja, det kan den. For å stille diagnose må det tas blodprøver, men som hos oss mennesker, kan borreliose på hund være vanskelig å behandle. Får du fjernet flåtten innen 24 timer, er sjansen for borreliosesmitte minimal. Dersom du mistenker borreliose, og hunden din har symptomer som feber, slapphet, muskelstivhet, nedsatt appetitt og bevegelseshemming, må du kontakte veterinær så raskt som mulig.
Slik fjerner du flått
Fastsittende flått kan du fjerne selv. Flåtten kan fjernes ved å dra eller vri den ut med tommel- og pekefinger, men en flåttfjerner er å anbefale. Ved å bruke flåttfjerner unngår du at mageinnhold hos flåtten, som kan inneholde borreliabakterier, klemmes ut gjennom munndelene. Det er også lettere å fjerne hele flåtten, slik at ingen deler av parasitten blir sittende igjen i huden. Hos dyrlegen og i ulike dyrebutikker får du kjøpt pinsetter, haker og snarer spesielt beregnet til å fjerne flått. De er rimelige og enkle å bruke.
Hvordan unngå flåttbitt?
Heldigvis kan du som hundeeier iverksette flere forebyggende tiltak mot flåttbitt da det finnes flere ulike preparater som gir flåttbeskyttelse. De mest brukte er legemiddelimpregnerte halsbånd eller midler til å dryppe på huden. Effekten er den samme, men varigheten varierer. Reseptbelagte midler får du av veterinær, mens noen dyrebutikker fører naturprodukter mot flåttbitt.
Slik fjerner du flått:
- Ta tak med pinsetten helt nede ved huden, og dra flåtten raskt rett ut. Da har du størst mulighet for å få med deg hele flåtten, inkludert munndelene som har bitt seg fast.
- Om hele eller deler av munn og hode sitter igjen i huden har det ingen betydning i forhold til overføring av Lyme borreliose. For å unngå infeksjoner i bittstedet er det imidlertid best å få fjernet alt. Bruk en pinsett til å dra ut det som eventuelt sitter igjen.
- Vask gjerne bittstedet med såpe og legg på litt antibiotikaholdig sårsalve.
- Gamle råd om å smøre flåtten inn med oljer, fett, sprit o.l. for at den lettere skal slippe taket, virker mot sin hensikt. Slike midler forsinker fjerningen og øker faren for sykdomsoverføring.
Fem fakta om flått:
– Flått eller skogflått er en liten edderkoppaktig midd som suger blod av pattedyr og fugler.
– De fleste flåttbitt er ufarlige, men det er likevel viktig å fjerne flåtten så raskt som mulig. Flåtten kan nemlig overføre alvorlige infeksjoner som borreliose.
– Flåtten er normalt bare to millimeter lang, men kan vokse til halvannen centimeter når den suger blod.
– Flåtten er aktiv i perioden fra april til november.
– Flåtten trives best i skogen eller på gressplener. I Norge er det spesielt mye flått på Sørlandet.
Legg igjen kommentar